1

 • Kormányszintű egyeztetés az evangélikus egyházzal

  Budapest – 2018. június 22-én, csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes látogatást tett a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetésénél. Az állami vezetőt Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő fogadta.

  Bővebben

 • Ismét dr. Fábri György lett az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület gyülekezetei dr. Fábri Györgyöt választották az egyházkerület felügyelőjévé – tudta meg szerkesztőségünk. A választás érvényes és eredményes volt. Az egyházkerület 78 egyházközsége összesen 87 szavazattal rendelkezik. A 82 beérkezett szavazatból 69 volt érvényes, ebből 68 igen és 1 nem szavazattal erősítették meg tisztségében a második hatéves ciklusát megkezdő világi vezetőt.

  Bővebben

 • Prőhle Gergely országos felügyelő Vas megyében járt

  Szombathely – Prőhle Gergely 2018. június 19–20-án Vas megyében járt a Szombathelyi és Kőszegi Evangélikus Egyházközség, a Vas Megyei Levéltár és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) meghívására.

  Bővebben

 • Sérülteket vezet sikerre Szilvási Zsuzsanna

  A sikeres oktatás kulcsa az elhivatott pedagógus, aki mindent elkövet azért, hogy minden egyes tanítványából kihozza a maximumot. Így juthatnak el diszgráfiás, diszlexiás, látás- vagy hallássérült diákok is az érettségiig, majd a diplomáig – ahelyett, hogy segélyen, betanított munkákon tengődnének egy életen át. Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna magyartanárral beszélgettünk.

  Bővebben

 • A szekszárdi fasorban adtak koncertet

  Szekszárd – Nagy sikerű, telt házas évadzáró koncertet adott Szekszárdon, a fasori evangélikus templomban vasárnap délután a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes.

  Bővebben

 • Alapos, hiánypótló falumonográfia készült Takácsiról

  Takácsi – Közel hét évig készült a Tanulmányok és források Takácsi történetéhez című falumonográfia, amely többek között a néhai Gyurátz Ferenc evangélikus püspök egyes naplójegyzeteit is a nagyközönség elé tárja.

  Bővebben

 • A lutheri reformáció 500 éves öröksége – könyvbemutató és előadás

  A Luther Kiadó és a Magyarországi Luther Szövetség szeretettel meghívja Önt a 2018. június 28-án 17 órakor az Evangélikus Országos Múzeumban (Deák tér 4.) kezdődő könyvbemutatóra, valamint ugyanott 18 órakor kezdődő alábbi két előadásra.

  Bővebben

 • Akik a remény útján haltak meg – ökumenikus imádság a meghalt menekültek emlékére

  Budapest – Június 20-án, a menekültek világnapján a Szent Egyed Közösség tagjai és barátai a világ számos pontján, többek között a budapesti Kaniziusz Szent Péter templomban is megemlékeztek azokról, akik az Európába vezető úton veszítették életüket, miközben háború, elnyomás, szegénység elől menekültek egy jobb jövő reményében.

  Bővebben

 • Álláshirdetés: felnőttképzési referens

  A felnőttképzés további lehetőségeinek kiaknázása, a képzések piaci megjelenítése, vagyis a felnőttképzés önfenntartó képességének megteremtése és megerősítése céljából a Nevelési és Oktatási Osztály új munkatársat keres felnőttképzési referens munkakörbe, határozatlan időre, teljes munkaidőben.

  Bővebben

 • Zsidó–keresztény konferencia lesz Budapesten

  A megbékélés útja a törékeny világban: zsidó és keresztény együttműködés a felelős polgárság érdekében (Towards Reconciliation in a Broken World: Jewish and Christian Contributions to Responsible Citizenship) címmel az International Council of Christians and Jews (ICCJ) a Magyar Keresztény–Zsidó Társasággal és a Magyar Keresztény–Zsidó Tanáccsal együttműködve konferenciát szervez.

  Bővebben

 • Sopronért Emlékéremmel tüntették ki Tremmer Bernadettet

  Sopron – Ünnepélyes keretek között zárta a tanévet a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Iskola. Az ünnepségen adta át dr. Fodor Tamás polgármester a Sopronért Emlékérmet Tremmer Bernadett igazgatóhelyettesnek.

  Bővebben

 • Elhunyt dr. Balás István

  Szomorú szívvel, de Istenbe vetett reménységgel tudatjuk, hogy dr. Balás István ügyvéd, az evangélikus Mandák kórus karnagya, a fóti Evangélikus Kántorképző Intézet oktatója, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának tagja 2018. június 17-én befejezte földi pályafutását.

  Bővebben

 • A kereszténység védelme alkotmányos kötelesség lett

  Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását június 20-án: ennek részeként az állam minden szervének kötelességévé vált az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme.

  Bővebben

 • Biblia – Politika – Misztika: Bartha Istvánnal

  Perintfalvi Rita katolikus teológus és Soós Eszter Petronella politológus, francia szakértő Bartha István evangélikus lelkészt kérdezte munkásságról, egyházról és az elmúlt években megjelent könyveiről.

  Bővebben

 • Újra itt a Budavári Bach-fesztivál

  Budapest – Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű Budavári Bach-fesztivál június 21. és július 1. között a budavári evangélikus templomban.

  Bővebben

 • A háború után visszatelepülő iraki családokért indított országos összefogást az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Országos adománygyűjtést indított iraki segélyprogramjának támogatására az Ökumenikus Segélyszervezet – jelentette be Lehel László elnök-igazgató. A gyűjtést indító sajtótájékoztatón felszólalt dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök is. Az adománygyűjtő kampányban Lackfi János költő, író segít közel hozni az elmúlt időszakban sokat szenvedett családok történeteit. A résztvevők arra kérték a hazai történelmi egyházakat, hogy segítsenek minél többekhez eljuttatni a segélyszervezet felhívását.

  Bővebben

 • Vallási közösségek biztonsági helyzete

  „Olyan világban élünk, amikor a vallási üldözések 70%-a keresztények ellen történik” – fogalmazott Fischl Vilmos evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • Elhunyt Kányádi Sándor

  Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze.

  Bővebben

 • Stermecki András és a Ninja Warrior

  Dunaújváros – Négy gyermek édesapja, eredeti végzettsége építőmérnök. Rendszeresen fut, néha maratont is, hegyet, néha falat mászik, most pedig a Ninja Warriorban méretteti meg magát. Ki az? Akár hiszi, akár nem, Dunaújváros evangélikus lelkésze, Stermeczki András a helyes megfejtés.

  Bővebben

 • Dr. Kőszeghy Miklós egyetemi tanári kinevezést kapott

  Budapest – Magyarország köztársasági elnöke 2018. április 20. napjával egyetemi tanárrá nevezte ki dr. Kőszeghy Miklós egyetemi docenst. Az egyetemi tanári kinevezési okiratot ünnepélyes keretek között 2018. június 15-én vette át az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

  Bővebben

 • Zenés áhítat volt a nyíregyházi evangélikus templomban

  Nyíregyháza – A nyíregyházi evangélikus Nagytemplomban J. S. Bach, D. Castello, C. Franck orgona- és furulyaművei csendültek fel 2017. június 17-én, vasárnap a gyülekezet énekkara és fiatal tehetségek közreműködésével.

  Bővebben

 • Szemle után – szemle előtt

  Budapest – Még csak két hete zajlott le az 7. Ökumenikus Diákfilmszemle, a szervezők máris a folytatást tervezik. „A következő tanév vége felé ismét megrendezzük a filmszemlénket. Decemberben jelentkezünk majd ismét az új szemlénk kiemelt témájának megfogalmazásával, és természetesen jövőre is lesz szabadon választott téma-kategória. Fel lehet használni a most elkezdődött vakációt is az újabb filmek elkészítésére, amelyeket majd ismét nagy érdeklődéssel és örömmel várunk” – tájékoztatta szerkesztőségünket Wettstein József piarista tanár, a verseny főszervezője.

  Bővebben

 • Egyedülálló képzés indul a Kaposvári Egyetemen

  Kaposvár – Országosan egyedülálló képzés indul a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzésről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a kari és egyházi vezetők.

  Bővebben

 • 35 éve tart a finn–magyar barátság Rákosmentén – Kolumbáriumot szenteltek a Bakancsos utcában

  Budapest – 2018. június 17-én ünnepi istentiszteletet tartott a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség. Az ünnepi alkalmon részt vettek a gyülekezet finn testvérgyülekezeteinek, Raumának és Noormarkkunak a tagjai is. Gáncs Péter nyugalmazott püspök szolgálatával felszentelték a gyülekezet által a templom mellé építtetett kolumbáriumot, és közösen nyírfákat ültettek a kertbe.

  Bővebben

 • A háború után visszatelepülő iraki családokért indít országos összefogást az Ökumenikus Segélyszervezet és a MEE

  Budapest – Éveken keresztül láttuk a híradókban a háborús képeket az Iszlám Állam térnyeréséről, majd legyőzéséről. A 2014-es kezdetek után négy évvel ma a legtöbb iraki településen már béke van. Több mint hárommillió belső menekült már visszatért, de ami fogadta őket, az nem sok okot adott a reményre és a maradásra: lebombázott házak, lerombolt iskolák és templomok... Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 óta állandó jelenléttel, újjáépítési és segélyprogramokkal támogatja a visszatérőket, köztük kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre.

  Bővebben

 • Útmutató a Duna Televízióban: Evangélikusok segítenek Irakban

  Budapest – Vasárnap mutatta be a Duna Televízió Útmutató címmel azt a műsort, melyben egyházunk vezetői, Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő beszámoltak az iraki rászorulóknak nyújtott evangélikus támogatásról, valamint látogatásukról a háború rombolta országban.

  Bővebben

 • Kötelezővé teszi a kormány a keresztényvédelmet

  Budapest – A katolikus Beer Miklós árnyalná a szöveget. A református Bogárdi Szabó István az állam és az egyház megkülönböztetésének elvét is a keresztyén kultúra részének tartja, amit érdemes védelmezni.

  Bővebben

 • Beiktatták Polgárdi Sándor esperest és Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelőt

  Pápa – Az idei év a tisztújítás jegyében telik a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Tavasszal gyülekezeti szinten zajlott ez, júniusban az egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket iktatják be, ősszel pedig a zsinat tagjait választják meg. Mind a hat egyházmegyében esperes- és felügyelőválasztás volt a közelmúltban, többen újra bizalmat kaptak, néhányan helyen pedig váltás történt. A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese ismét Polgárdi Sándor lett, aki így már harmadik ciklusát kezdi meg, a felügyelői pozícióban Henn Lászlót Bálintné Sári Judit váltotta.

  Bővebben

 • A Balaton környéki evangélikus gyülekezetek istentiszteleti rendjei – 2018

  Balaton – Jézus mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” [Mt 11,28] Az evangelikus.hu a balatoni evangélikus gyülekezetek nyári istentiszteleti rendjét és alkalmait ajánlja.

  Bővebben

 • Dél-pesti lelkészek kirándultak

  A Dél-Pest Megyei Egyházmegye különböző programjai között mindig fontos helyet foglal el a lelkészek kirándulása, ahol a természetes összezártság során van lehetőség közös ügyeinkről még többet beszélgetni. Ez valósult meg 2018. június 13. és 14. között, amikor a két nap során a Maglód–Tatabánya–Tata–Lipót–Mosonmagyaróvár–Pozsony–Nagyszombat–Nyitra–Maglód útvonalat jártuk be.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára